onsdag 2. mars 2011

Checkpoint oppgaver

Hei! Da blir det litt oppgaver om norrøn litteratur og språkhistorie.


-Hvem var Snorre Sturlason og hvilken betydning hadde han for den norrøne skriftkulturen?
Snorre Sturlason (norrøn: Snorri Sturluson). Islandsk høvding, forfatter og skald (islandsk historieforteller, dikter, poet). Han hadde stor betydning for norrøn skriftkultur siden han samlet tekster og skrev dem ned i en tekstsamling, den mest kjente er Heimskringla som er en kongesaga. 


-Hva er likheter og forskjeller på kongesaga og ættesaga?
Likhetene på ættesaga og kongesaga:
Hvordan sagaene er skrevet. Det er ikke mye beskrivelser eller skildringer av følelser og slikt. Det er veldig nøkternt og det er bare handlingene og aktivitetene som blir skrevet om.
Forskjellen på ættesaga og kongesaga:
Ættesagaer er fortellinger om slekter som er basert på sanne historier og diktning, disse er fortalt muntlig og de handler ofte om konflikter og om ære. Mens kongesagaer forteller om konger og kjente vikinger fram til 1177.



- Hva var spesielt med fortellermåten i sagalitteraturen?
Fortellermåten i sagalitteratur er veldig nøktern når det kommer til beskrivelser og handler om heroiske historier mellom familier og mektige ætter. Kampene i sagaene blir beskrevet på en veldig rolig måte, noe som er litt spesielt med tanke på at kampene var ganske voldelige og blodige. 


-Vite hva "Kongespegelen er og hva den handler om:
"Kongespegelen" er en læreskrift fra 1200-tallet. Den forteller om moral og samfunnskunnskap. Den er formet som en dialog mellom far og sønn, der sønnen spør faren sin om problemer i livet og faren underviser sønnen sin om handel, religion og militæret.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar