onsdag 12. januar 2011

Norrøn

Oppgaver om norrøn historie, litteratur og skriftspråk.

Forskjellen på ættesaga og kongesaga:
- Ættesagaer er fortellinger om slekter som er basert på sanne historier og diktning, disse er fortalt muntlig og de handler ofte om konflikter og om ære. Mens kongesagaer forteller om konger og kjente vikinger fram til 1177.
Frimerke fra Færøyene om Voluspå.

Vite hva "Voluspå" er og hva dette diktet handler om:
- "Voluspå" er det første diktet i eldre edda. Det er et gudedikt som forteller om en kvinne som går for å få en spådom og finner ut hvordan hennes verden kommer til å gå under og hvordan den nye verdenen kommer til.


Vite hva "Kongespegelen er og hva den handler om:
- "Kongespegelen" er en læreskrift fra 1200-tallet. Den forteller om moral og samfunnskunnskap. Den er formet som en dialog mellom far og sønn, der sønnen spør faren sin om problemer i livet og faren underviser sønnen sin om handel, religion og militæret.

Vite hva som er den politiske situasjonen i Norge på 1200 - 1300-tallet:
- På 1200-tallet var Norge i en en stormaktstid politisk pga de store kongene Håkon Håkonsson og Magnus Lagabøter. På denne tiden styrte Norge over Shetland, deler av Orkøyene, Island, Grønland, Færøyene og noen deler av Sverige.
Men, dette varte ikke lenge, da Magnus Eiriksson ble konge over Sverige og Danmark på 1300-tallet. Og under en periode blir Norge, Sverige og Danmark styrt av samme konge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar